top of page
VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN
Het nieuwe werkboek voor Supportgroepen

In 2015 is de eerste lotgenotengroep voor veroorzakers van huiselijk geweld in Nederland gestart. Deze was alleen voor deelnemers vanuit GGZ WNB als nazorggroep na een behandeling. In 2016 is Agressie, en daarna? in Eindhoven een lotgenotengroep gestart. Deze was voor iedereen toegankelijk. Deze lotgenotengroep was tevens het eerste burgerinitiatief in Nederland hierin. Toen was er nog niet veel qua informatie naar deelnemers toe, je ging gewoon het gesprek aan. Tegenwoordig is er meer informatie over de lotgenotengroepen en is er een ware verandering gaande. 

Van lotgenotengroep naar Supportgroep.

De naam lotgenoot is door de jaren heen veranderd naar Supportgroep. Juist omdat deelnemers steeds meer worden ondersteund om uit de cirkel van geweld te komen. Er werd het boek 12-stappenplan ontwikkeld, deze is geschreven naar het reguleren van agressie en is vergelijkbaar met het 12 stappenplan van de AA en NA.

Dit boek was een goede eerste stap. Het landelijk programma Geweld Hoort Nergens Thuis is aan de slag gegaan met de aanpak, ondersteuning en begeleiding van plegers van huiselijk geweld. Er kwamen in Nederland enkele supportgroepen bij die ieder op zijn eigen manier werkte. Prof. dr. Arno van Dam kreeg in 2021 de opdracht om te onderzoeken hoe de verschillende supportgroepen werken en wat deelnemers er van vinden. GGZ WNB - Moviera - Agressie, en daarna? hebben dit onderzoek gedaan en daar kwamen mooie uitkomsten uit. Naar aanleiding van deze uitkomsten is het nieuwe werkboek VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN ontwikkeld. Buiten informatie en het12-stappenplan staat er nu ook veel psycho educatie in. Iets wat erg gemist werd binnen de supportgroepen. Het boek is in 2023 ontwikkeld en samengesteld door professionals, begeleiders en ervaringsdeskundigen die verbonden zijn aan de diverse supportgroepen.

Het is dus echt een boek vanuit de praktijk geworden en kunnen alle supportgroepen in Nederland weer verder en een volgende stap maken naar nog veel meer Supportgroepen.

bottom of page